Η λεπτότερη και μικρότερη μορφή από άλλα περιστεροειδή. Μικρό κεφάλι, λεπτό-ίσιο ράμφος, φτερούγες μεγάλες, μυτερές, ουρά μακριά-πλατειά. Πόδια μακριά. Επάνω μέρος ερυθροκάστανο με μαύρα στίγματα, πλάγια στο λαιμό οριζόντιες τέσσερες μαύρες ραβδώσεις (περιλαίμια) που περιβάλλοντα από λευκές (χαρακτηριστικό). Λάρυγγας και στήθος με κοκκινωπή απόχρωση. Ουρά μαύρη με λευκά άκρα στα 4-5 φτερά. Γεννά τον Μάιο 4-5 αυγά, τα κλωσσούν γιά 13-14 ημέρες και οι δύο γονείς. Οι νεοσσοί είναι οψέ βαδιστικοί.
Έρχεται στην Ελλάδα στις 10-15 Απριλίου τα πρώτα πουλιά και 15-20 Μαίου τα καθυστερημένα. Μερικά μένουν γιά φωλεοποίηση στη Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο. Στη Μακεδονία-Θράκη μένουν το καλοκαίρι σε ορεινά δάση.
Φεύγουν τέλος Αυγούστου μέχρι αρχές Οκτώβρη. Τη φωλιά τους τη φτιάχνουν σε δένδρα, πρόχειρη με λίγα ξερά κλαδιά. Συχνάζει σε δασύλλια, θάμνους, λόχμες, οπωρώνες, σε καλλιέργειες δημητριακών, σε πεδινά και σε λοφώδη μέρη. Εχθρούς έχουν τα αρπακτικά πουλιά.

Μήκος: 28-30 cm, Ουρά: 17,5 cm, Ράμφος: 11 cm
Βάρος: 180 gr
Ανοιγμα Φτερών: 52 cm

Βιότοπος
Ανοικτά εδάφη, θαμνώδη δασύλλια, καλλιέργειες δημητριακών. Φωλιάζει σε θάμνους, λόχμες-οπωρώνες.

NATURA GR3000010

Πηγή: e-fox.gr