Ένας δραστήριος και δημιουργικός λαός. Οι Κυθήριοι κουβαλάνε μέσα τους την ιστορία που τόσους αιώνες γράφτηκε στο νησί από τη μείξη πολιτισμών και λαών. Κι όπου πηγαίνουν διαδίδουν τα δικά τους στοιχεία και υιοθετούν άλλα. Στη Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια, την Αθήνα. Στην Αυστραλία και την Αμερική, σε κάθε γωνιά του κόσμου κράτησαν τις ρίζες τους ζωντανές και συνεχίζουν να γράφουν τις δικές τους σελίδες στην Ιστορία.

Η ιδιομορφία της νησιώτικης κοινωνίας έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της επικοινωνίας αφού οι ναυτικοί είναι οι αγγελιοφόροι και κάθε λιμάνι είναι μια κυψέλη ζωής, πολιτισμού και δράσης. Το πέρασμα τόσων λαών από τα Κύθηρα άφησε πίσω του στοιχεία που υιοθετήθηκαν από τον εντόπιο πληθυσμό. Στη συνέχεια, η μετανάστευση των Κυθηρίων και η επικοινωνία της μητρόπολης νήσου με τα αστικά κέντρα όπου βρέθηκαν, άνοιξε νέους ορίζοντες και επένδυσε με καινούριες ιδέες και δεδομένα την κολτούρα τους. Ένα διαρκές «αλισβερίσι» που συνεχίζει και στη νέα «παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα» και δίνει προοπτικές για την παγκόσμια κοινότητα των Κυθηρίων, όπου κι αν βρίσκονται. Το διαδίκτυο εξάλλου υπηρετεί με ιδανικό τρόπο αυτή τη νέα εξέλιξη

Η γλώσσα, η έκφραση και η προφορά μαρτυρούν τις επιρροές της Δύσης και της Κρήτης. Το θρησκευτικό στοιχείο έντονο, μαζί με την παράδοση δηλώνουν ρητά τη σχέση των Κυθηρίων με το Βυζάντιο. Η τέχνη, το τραγούδι και ο χορός, ένα μείγμα  της Κρήτης, της Επτανήσου, της Μάνης που συνδυάζονται με το ιδιαίτερο στοιχείο των Κυθήρων. Είναι οι ανοιχτοί άνθρωποι ενός νησιού. Είναι οι ταξιδευτές σε δύση και ανατολή. Που ανταλλάσσουν τη γνώση και την εμπειρία με τους λαούς. Οι Κυθήριοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Σε αυτό συνετέλεσε πολύ και η πολιτική των λαών που πέρασαν από τα Κύθηρα. Σήμερα οι κυθήριοι συνεχίζουν την πολιτιστική τους δραστηριότητα στο νησί, την Αθήνα και τα αστικά κέντρα του εξωτερικού. Σε αυτό βοηθά πολύ η τάση που τους διακρίνει στη συλλογικότητα και την από κοινού δράση. Γι αυτό και υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και οργανώσεις που προβάλουν αυτούς τους σκοπούς με τον καλύτερο τρόπο.

Από την Ενετοκρατία και μετά τα ιστορικά στοιχεία δίνουν καθαρή εικόνα για τις προσωπικότητες των Κυθήρων. Οι Κυθήριοι διακρίνονται στις τέχνες, την πολιτική και το εμπόριο. Λόγω της ιστορικής σχέσης Επτανήσου και Ιταλίας, πολλοί Κυθήριοι έφυγαν και σπούδασαν στις ιταλικές πόλεις. Η δράση και το έργο τους απλώθηκε στα Επτάνησα και στην πρωτεύουσα Κέρκυρα, αλλά και στην Ιταλία. Ο Ιωσήφ Καλούτσης ήταν διανοούμενος, έζησε στη Βενετία, είχε νομικές γνώσεις, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και η πολιτική του δράση ήταν έντονη στην ελληνική  κοινότητα της Βενετίας. Οι Γεώργιος Μόρμορης, Αντώνιος Φατσέας και Εμμανουήλ Στάης με σημαντικό συγγραφικό έργο, έζησαν το 19ο αιώνα, ανήκουν στην Επτανησιακή Σχολή. Ακόμη ο Τζόρτζιο Παουλίνι ανθρωπιστής, συγγραφέας που έζησε στην Ιταλία. Ο Λευκάδιος Χέρν(Koizumi Yakumo), με καταγωγή από τα Κύθηρα και τη Λευκάδα, είναι ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας και έζησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ο Στρατηγός Πάνος Κορωναίος με δράση από το 1843 και μετά, διετέλεσε βουλευτής Κυθήρων, Αττικής και υπουργός Στρατιωτικών. Ο Παναγιώτης Τσιτσίλιας, βουλευτής με το κόμμα των φιλελευθέρων, ο Σπυρίδων Στάης βουλευτής με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη και υπουργός Παιδείας. Ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Κασιμάτης κι ακόμη άλλοι νεότεροι. Ο βουλευτής Γρηγόρης Λ. Κασιμάτης με έντονη αντιστασιακή και αντιδικτατορική δράση. Ο Γιώργος Κασιματης, από τους πλέον διακεκριμένους καθηγητές της Νομικής Αθηνών, με τεράστιο συγγραφικό έργο. Ο ζωγράφος Γεώργιος Δρίζος, ο χαράκτης και λιθογράφος Βασίλειος Χάρος. Ο ζωγράφος και χαράκτης Μανώλης Χάρος. Όι φωτογράφοι Παναγιώτης Φατσέας και Μανώλης Σοφίος έχουν αφήσει ως ανεκτίμητη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά το φωτογραφικό τους αρχείο. Σημαντική επίσης είναι η ποιητική συλλογή του Πάνου Φύλλη ενός εξαίρετου άνθρωπου που προσέφερε στην κυθηραϊκή λογοτεχνία. Γιατροί όπως ο Ιωάννης Στρατηγός, ο Εμμανουήλ Καλοκαιρινός και ο Παναγιώτης Βάρδας είναι γνωστοί διεθνώς.


Σήμερα μια μεγάλη κοινότητα πανεπιστημιακών, διανοουμένων και καλλιτεχνών έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο, με δράσεις στη διάσωση του ιστορικού στοιχείου, τις έρευνες, τις μελέτες, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις κ.α. Μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων κρατά το προοδευτικό στοιχείο της ιστορίας ζωντανό και έχει όλη τη δύναμη να συνεχίσει μπροστά.

Οι κάτοικοι του νησιού βασίζονται οικονομικά στην αγροτική ζωή και τον τουρισμό, ενώ αρκετοί απασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών, το εμπόριο και τους δημόσιους οργανισμούς. Οι Κυθήριοι της διασποράς έχουν διακριθεί στις νέες κοινωνίες και η οικονομική τους κατάσταση είναι πολύ καλή.

Η νέοι Κυθήριοι διακρίνονται για την ενεργητικότητά και την κοινωνική τους συμμετοχή. Πορεύονται στη νέα εποχή, σε ένα ανοιχτό και παγκόσμιο επίπεδο δημιουργίας. Το ποσοστό αυτών που σπουδάζουν είναι μεγάλο, ενώ διακρίνονται στις επιστήμες και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

aeroporika-eisitiria-kythira
Panayotis Rent a Car
thewindmillresort
Petros Studios Petros Studios