Η αναγκαιότητα για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αλληλεγγύης και συνοχής για τα νησιά τέθηκε στη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στις Βρυξέλλες, από τις 3 ως τις 5 Μαρτίου, από αντιπροσωπεία νησιωτών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Η αποστολή οργανώθηκε από την επικεφαλή της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ,κ. Μαριέττα Γιαννάκου, έπειτα από πρόταση του βουλευτή Ν. Χίου, Κ. Μουσουρούλη και συμμετείχαν σ’ αυτήν,οΒουλευτής Λασιθίου και τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ., κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Κυκλάδων και τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ιωάννης Βρούτσης, η βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η βουλευτής Δωδεκανήσων, κ. Τσαμπίκα Ιατρίδου και ο βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Η ομάδα των έξι νησιωτών Βουλευτών ανέπτυξε σειρά επαφών με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών.

Από τις πρώτες κιόλας επαφές, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, έγινε φανερή η αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η αντίληψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με έντονη επιφυλακτικότητα και δισταγμό την υιοθέτηση μιας ονοματισμένης πολιτικής ενισχύσεων νησιωτικών περιοχών,ενώ ακόμα και οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου απέχουν πολύ από την πράξη.

Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών ΝΔ κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ενημέρωσε τους βουλευτές για τις τρέχουσες εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών μέσα από τη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία του εθνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την ομάδα των Ευρωβουλευτών της ΝΔκαι να ενημερωθεί για όλες τις εργασίες και τις πρωτοβουλίες της ομάδας και ειδικά, για όλες τις εργασίες σχετικά με τη νησιωτική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και τη ναυτιλία, το πρόβλημα της μετανάστευσης, την επανεγκατάσταση και την προώθηση του τουρισμού στις νησιωτικές περιοχές.