Ονομασία

Το χταπόδι το ξέρουμε όλοι σαν “ κοινό χταπόδι ” αλλά το επιστημονικό του όνομα δόθηκε από τον Cuvier το 1797 και είναι “Octopus vulgaris”. Ανήκει στο φύλο Mollusca στην κλάση  Cephalopoda. Η τάξη του είναι Octopoda και η οικογένειά του Octopodidae.

Περιγραφή – Βιολογικές ιδιότητες

Το βασικό σώμα του χταποδιού βρίσκεται μέσα στην κουκούλα του. όπως όλοι γνωρίζουμε το χταπόδι τρεις καρδιές. Εξωτερικά αποτελείται από οκτώ πλοκάμια που στο καθένα από αυτά απαντώνται κατά το μήκος δύο σειρές από βεντούζες. Το στόμα βρίσκεται στο σημείο που τα πλοκάμια συναντιούνται και εκεί κανείς μπορεί να παρατηρήσει δύο κεράτινες σιαγόνες που βοηθάνε για την σύνθλιψη της τροφής. Τα μάτια τους είναι πολύ καλα ανεπτυγμένα και στην γλώσσα παρατηρούνται πολλά μικρά δόντια να την περεταίρω τεμάχιση της τροφής.

Η κίνηση του πραγματοποιείται προς τα πίσω και σε αυτό βοηθάει η απορρόφηση του νερού και στην συνέχεια η εκτόξευσή του. Λόγω του ότι διαθέτουν χρωματοφόρα κύτταρα μπορούν να αλλάζουν το χρώμα τους για την εναρμόνισή τους στο ανάλογο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Αυτό είναι και η άμηνα τους καθώς και η προστασία τους. Τα συνηθέστερα χρώματα είναι ερυθρόφαιο, γκριζόασπρο και κιτρινο/κοκκινωπό. Για την αποφυγή εχθρών εκτοξεύουν μελάνι.  Το βάρος και το μέγεθος ποικίλουν καθώς έχουν βρεθεί χταπόδια της οικογένειας Octopodidae να φθάνουν τα έντεκα μέτρα.

Βιότοπος

Το Octopus vulgaris είναι βενθικό είδος και το βρίσκουμε από τα πρώτα κίολας  εκατοστά του νερού μέχρι και τα εκατό μέτρα, σε βραχώδεις και σε αμμώδεις περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χταπόδι χρησιμοποιεί τα θαλάμια για την προστασία του.

Γεωγραφική Εξάπλωση

Το είδος Octopus vulgaris το συναντάμε στον Ατλαντικό, τον Ινδικό, στον Δυτικό Ειρηνικό, την Ερυθρά Θάλασσα ακόμη και στην Μεσόγειο. Για αυτό τα θαλάσσια ρεύματα το έχουν φέρει και στα νερά των Κυθήρων. Το χταπόδι ζει κατά κύριο λόγο σε τροπικά, υποτροπικά και εύκρατα νερά.

Χρησιμότητα

Το κρέας του κοινού χταποδιού παρέχει πολλά μέταλα οπώς το ασβέστιο, το κάλιο, το φώσφορο και το σελήνιο, που βοηθούν σε  διάφορες  λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Το κρέας για να καταναλωθεί πρέπει να χτυπηθεί αρκετές φορές επάνω σε σκληρό αντικείμενο ώστε να σπάσουν οι ιστοί και να μαλακώσει (γνωστό χτύπημα σε βράχια).

Βιβλιογραφία

https://www.scienceandtechnology.gr/gnorizesoti/to-xtapodi-exei-treis-kardies/

http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=140605

http://ir.lib.uth.gr/bitstream/handle/11615/45233/10885.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Παπαναστασίου Δ., 1961, ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ. Τόμος Β. Σελ. 174-181, Περιστέρι : Έκδόσεις ΙΩΝ.

Γράφουν

Αλέξανδρος Τσαλαπάτης,  Ευστάθιος Λούπας