Η αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα που έχει αθλητικό χαρακτήρα. Στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί τόσο σαν άθλημα υπαγόμενο σε κανονισμούς, όσο και σαν αναψυχή. Επίσης είναι ανεπτυγμένη σε διαφόρους τομείς της ανθρώπινης εργασίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ορειβατικοί σύλλογοι μέλη της Ε.Ο.Ο.Α. που το καλλιεργούν σαν άθλημα και σαν αναψυχή.
Είναι ένα άθλημα που λόγω της έκθεσης του ανθρώπου στο ύψος και στη βαρύτητα περικλείει σημαντικούς για την ανθρώπινη ζωή κινδύνους. Για να ασχοληθεί κάποιος με την αναρρίχηση πρέπει να έχει περάσει από μια πιστοποιημένη διαδικασία εκπαίδευσης και να έχει βασικό και βοηθητικό εξοπλισμό. Πρέπει να τηρεί ευλαβικά τους κανόνες ασφαλείας και να γνωρίζει τις πρόσφατες μεθόδους χρήσης υλικών.
 
ΕΙΔΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
Ελεύθερη και τεχνητή αναρρίχηση
Ελεύθερη λέγεται η αναρρίχηση όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την ασφάλειά μας σε περίπτωση πτώσης και όχι για προώθηση. Τεχνητή λέγεται η αναρρίχηση όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για ασφάλεια και για προώθηση. Στην ελεύθερη αναρρίχηση υπάγεται η αγωνιστική αναρρίχηση που γίνεται με τη μορφή αγώνων σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες και η αθλητική αναρρίχηση που γίνεται σε βράχια ή σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες για αναψυχή ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Στην τεχνητή αναρρίχηση υπάγονται όλες οι μορφές που χρησιμοποιείται ο βασικός εξοπλισμός για προώθηση και μέσα σε αυτές είναι και η αναρρίχηση σε συνθήκες εργασίας.
Αναρρίχηση βράχου, χιονιού, πάγου, μεικτή
Ανάλογα το είδος της στερεάς επιφάνειας που αναρριχάται ο αναρριχητής η αναρρίχηση χωρίζεται σε αναρρίχηση βράχου, όταν ο αναρριχητής αναρριχάται σε καθαρό βράχο, χιονιού όταν η επιφάνεια είναι χιονισμένη πλαγιά, πάγου όταν η αναρρίχηση γίνεται σε παγωμένο νερό και μεικτή όταν περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω στερεά στην επιφάνεια αναρρίχησης.
Μοναχική ή σχοινοσυντροφιά
Όλα τα παραπάνω είδη αναρρίχησης συνήθως γίνονται σε σχοινοσυντροφιά δύο -- τριών ατόμων. Μπορεί όμως να γίνουν και από ένα άτομο μοναχικά (μοναχική αναρρίχηση). Η μοναχική αναρρίχηση μπορεί να γίνει και με ανύπαρκτη χρήση ασφαλιστικών μέσων (free solo), κάτι που δεν συνιστάται. Επίσης στη μοναχική αναρρίχηση υπάγεται η αναρρίχηση σε μικρούς ογκόλιθους με προστασία μικρά στρώματα στο πιθανό σημείο πτώσης (boulder) ή πάνω από βαθιά νερά (deep water solo).

Πηγή: mountain-sports.gr

Κακόπλακα - Καλαμος

Η περιοχή της διαδρομής δεν έχει κάποιο μονοπάτι ,καθώς είναι από τις πιο άγριες του νησιού.Η πρόσβαση...

Περισσότερα

Αναρρίχηση στο Σπαραγαρίο

Ο προσανατολισμός ειναι ανατολικός για το κυρίως πεδίο,δυτικός για τον απέναντι τοίχο.Σκιά από τις 13.00. Οι διαδρομές...

Περισσότερα

Αναρρίχηση στην Κακιά Λαγκάδα

Από την Αγία Πελαγία ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο με νότια κατεύθυνση ο οποίος μετά από 500 μέτρα γίνεται...

Περισσότερα

Αναρρίχηση στις Φασκομηλιές

Στο πεδίο Φασκομηλιές , η ασφάλιση των διαδρομών γίνεται παραδοσιακά, με φυσικές ασφάλειες. Όλες οι διαδρομές έχουν στο...

Περισσότερα
aeroporika-eisitiria-kythira
Panayotis Rent a Car
thewindmillresort
Drakakis Rent a Car
Petros Studios Petros Studios