Ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία των Κυθήρων είναι η πέτρινη γέφυρα στο Κατούνι. Κτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Το μήκος του φτάνει τα 110μ. το ύψος του τα 15μ. και το πλάτος τα 6μ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία και 12 θυρίδες!

Είναι το μεγαλύτερο τεχνικό έργο των Άγγλων στα Κύθηρα. Κατασκευάστηκε, μέσω αγγαρείας από ντόπιους κατοίκους, από τον Άγγλο διοικητή Μακφέιλ σε σχέδια και μελέτη του Εβαρίστο ντε Κίρικο. Η γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 1826 ήταν μέρος του οδικού άξονα που θα ένωνε την πρωτεύουσα με το λιμάνι του Αυλαίμονα. Λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του, το γεφύρι μπορεί να δεχτεί φορτία πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχε σχεδιαστεί.

Ο μύθος θέλει τον Άγγλο διοικητή να ερωτεύεται παράφορα μία όμορφη νέα από τον ομώνυμο οικισμό. Εκείνος ήταν που αποφάσισε να χτιστεί κοντά στο σπίτι της η γέφυρα. Κάθε μέρα πήγαινε για να επιτηρεί τα έργα και να μπορεί να βλέπει την κοπέλα. Πηγαίνετε μια βόλτα. Ο μύθος αυτός της όμορφης τσιριγωτοπούλας είναι ακόμη ζωντανός!