Δημοφιλή

Τί να δω στα Κύθηρα;

Τί θα κάνω στα Κύθηρα;

Πού θα μείνω;

Ξενοδοχεία στα Κύθηρα

Δες αναλυτικά το κάθε ξενοδοχείο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Δωμάτια & Διαμερίσματα σε όλο το νησί

Σπίτια & Βίλες

Παραδοσιακοί Ξενώνες

Ετοιμάζεις ταξίδι;

Δρομολόγια Πλοίων

Δες τα δρομολόγια του Πορφυρούσα & του Aqua Jewel

Δρομολόγια Αεροπλάνου

Olympic Air - Aegean & της Sky Express

Εισιτήρια για τα Κύθηρα

Κλείσε τα εισιτήρια σου & κέρδισε χρόνο και χρήμα!!!

Χρήσιμα για το ταξίδι

Κύθηρα

Αρχική Τι θα κάνω Καφέ Μπαρ Specialty Coffee στα Κύθηρα

Specialty Coffee στα Κύθηρα

Το Μπότζιο Coffee, Food & Drinks καλωσορίζει τον specialty coffee AREA51 στα Κύθηρα.

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά, τι σημαίνει specialty coffee, ποιός είναι ο AREA51 και τέλος που θα βρούμε το Μπότζιο Coffee, Food & Drinks;

Τι σημαίνει λοιπόν specialty coffee;

Με απλά λόγια, ο όρος Specialty Coffee, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία φιλοσοφία η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή ποιότητα στον καφέ. Η φιλοσοφία αυτή, η οποία μετατράπηκε σε κουλτούρα εκφράστηκε και εκφράζεται δυναμικά μέσα από την περίοδο την οποία ονομάζουμε “ThirdWave” (3ο κύμα καφέ) από ανθρώπους από όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να έχουν την υψηλή ποιότητα ως προτεραιότητα.

Η φιλοσοφία του Specialty Coffee, σχετίζεται με την συνεχή αναζήτηση του βέλτιστου αποτελέσματος, την έμφαση στην λεπτομέρεια, την αυθεντικότητα, την γνώση αλλά και την μετάδοσή της. Specialty μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα μόνο όταν όλα εκείνα τα οποία εμπλέκονται στην αλυσίδατου καφέ, από την παραγωγή του κόκκου μέχρι και το φλιτζάνι, λειτουργήσουν αρμονικά χωρίς συμβιβασμούς, διατηρώντας την ποιότητα σε όλα τα στάδια, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Με τον όρο “Specialty Coffee” περιγράφεται ο καφές ανώτερης ποιότητας, που ελέγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του μέχρι την επεξεργασία, το καβούρδισμα και την συσκευασία του.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς οι οποίοι επηρεάζουν ίσως περισσότερο την ποιότητα του καφέ, είναι:

Η παραγωγήΓιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ο σπόρος του καφέ, είναι σημαντικό να φυτευτεί την κατάλληλη εποχή και στο κατάλληλο σημείο. Είναι υψίστης σημασίας η ποιότητα του εδάφους και οι συνθήκες που θα καλλιεργηθεί ο σπόρος του καφέ. Για αυτό το λόγο οι αγρότες καλλιεργούν ένα κομμάτι της φάρμας και όχι ολόκληρη την έκταση. Γενιές αγροτών μεγαλώνουν μαθαίνοντας να ακούν και να διαισθάνονται τη φύση. Για αυτό λοιπόν ο αγρότης πρέπει να συλλέξει τους σπόρους την κατάλληλη περίοδο ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα.

Στη συνέχεια, με προσοχή γίνεται η συγκομιδή, η επεξεργασία και η αποθήκευση ώστε να διασφαλιστούν τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του ξεχωριστού καφέ. Διαφορετικές μέθοδοι και τεχνικές, αλλά και παραγωγή σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, έχουν σημαντική επίδραση στην γεύση του καφέ.

Η αίσθηση της γεύσης του καφέ είναι υποκειμενική όμως υπάρχουν κάποια στάνταρ που καθιερώθηκαν το 1974, τα οποία καθορίζουν την ποιότητα του καφέ. Για την ακρίβεια αφού τελειώσει η διαδικασία της παραγωγής του καφέ, τότε εξετάζεται από ανεξάρτητους γευσιγνώστες. Ένας καφές για να χαρακτηριστεί SpecialtyCoffee πρέπει να καταφέρει να σκοράρει 80/100 στις σχετικές εξετάσεις!

Η διαδικασία ψησίματος: Γιατί όλα παίζουν ρόλο

Ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ένας SpecialtyCoffee πωλείται πάντοτε φρεσκοψημένος. Αντίθετα ο εμπορικός καφές τις πιο πολλές φορές φτάνει κοντά μας αρκετούς μήνες μετά την ημερομηνία κουρδίσματος του.

Ο καφές μπαίνει στο μικροσκόπιο και ειδικοί παρακολουθούν από κοντά και για ώρες την επιστημονική διαδικασία ψησίματος, θερμοδυναμικής και χημείας του ξεχωριστού αυτού ροφήματος.

Το τελευταίο και πιο σημαντικό ίσως «συστατικό» της αλυσίδας, στην φιλοσοφία που ονομάζουμε specialty coffee, είναι ο άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι θα μετατρέψουν ένα ποιοτικό κόκκο καφέ, σε ένα αντάξιο του ρόφημα.

Σε τι διαφέρει ο specialty από τον εμπορικό καφέ;

Η ουσιαστική διαφορά που έχει ένας specialty καφές από τον απλό καφέ που κυκλοφορεί στην αγορά είναι η προσωπικότητά του, μέσα από την οποία φαίνεται τόσο η προέλευση, όσο και η ποιότητά του. Ο specialty coffee πωλείται πάντοτε φρεσκοψημμένος, σε αντίθεση με τον εμπορικό καφέ που τις περισσότερες φορές είναι μπαγιάτικος, καθώς συνήθως φτάνει στον καταναλωτή ακόμη και 5-6 μήνες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος. Όμως, η μεγαλύτερη διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής τους. Στην περίπτωση του specialty ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία συγκομιδής, επεξεργασίας και αποθήκευσης, η οποία του εξασφαλίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, που τον κάνουν μοναδικό.

Με έναν specialty coffee έχει κανείς την τέλεια ποιότητα. Για να σας προσφέρει όμως την τέλεια γεύση, παίζει ρόλο και ο τρόπος παρασκευής του καφέ. Γι’ αυτό κάθε barista πρέπει να έχει μελετήσει διεξοδικά τις ιδιότητες και τον τρόπο χειρισμού ενός τόσο ιδιαίτερου καφέ.

AREA51 2

Λίγα λόγια για τον AREA51

Το project του AREA 51 δημιουργήθηκε μέσα από την επιθυμία μας να συστηθούμε στο κοινό των Specialty Coffee Shops.

Η ονομασία μας εμπνεύστηκε από την γνωστή περιοχή 51, στην έρημο της Νεβάδας στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η πιο αυστηρά φυλασσόμενη στρατιωτική βάση αεροπορίας των Η.Π.Α.

Εξωγήινοι, άκρως απόρρητα επιστημονικά πειράματα, θεωρίες συνωμοσίας κ.α. αποτελούν μόνο μέρος του μανδύα που καλύπτει το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στις εγκαταστάσεις της. Είναι άραγε τυχαίο ότι αποτελεί για δεκαετίες πόλο έλξης αναρίθμητων επισκεπτών?

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, το άγνωστο μαγνητίζει πάντα την ανθρώπινη περιέργεια και το απαγορευμένο είναι πάντα πιο ελκυστικό..

Αυτό λοιπόν οραματιστήκαμε. Την δική μας “απόρρητη” βάση μέσα στην οποία η αναζήτηση για τα μυστικά του καφέ δε σταματά ποτέ. Ένα brand προσηλωμένο στη συνεχή έρευνα, συνδυάζοντας τη γνώση, την τεχνολογία και το χειροποίητο.

Τι να πρωτοπεί κανείς για το καβούρδισμα; Σίγουρα αποτελεί μια τέχνη από μόνο του. Είναι η διαδικασία εκείνη που μπορεί να αναδείξει ή να χαλάσει όλες τις υπόλοιπες ενέργειες στην αλυσίδα παραγωγής. Το καβούρδισμα απαιτεί γνώση, συγκέντρωση έως και διαίσθηση.

Όλες οι αισθήσεις του Roaster (όραση όσφρηση-γεύση-αφή-ακοή) πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή διέγερση. Η κάθε χώρα προέλευσης, ποικιλία, επεξεργασία απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και είναι η έμφαση στις λεπτομέρειες που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Σας ακούγεται εύκολο; Πιστέψτε μας δεν είναι..

Ο καφές Θα λέγαμε είναι σαν μια ορχήστρα. Έχει πολλά όργανα, ψιλές, μεσαίες και χαμηλές νότες. Χρειάζεται ένας πεπειραμένος μαέστρος για να ακουστεί μια όμορφη μελωδία. 

Αν μας ρωτήσετε τι χαρακτηρίζει τη δική μας προσέγγιση στο καβούρδισμα; Η συνέργεια και η ισορροπία μεταξύ των γεύσεων και των αρωμάτων. Το σημείο εκείνο όπου το κάθε αρωματικό και γευστικό χαρακτηριστικό έρχονται μαζί υποστηρίζοντας το ένα το άλλο.

Με τον όρο Single Origin, χαρακτηρίζεται ένας καφές, ο οποίος καλλιεργείται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, είτε αυτή είναι μια ολόκληρη χώρα, είτε μια μικρο-περιοχή.

Η προέλευση του κάθε καφέ, μαζί με παράγοντες όπως το έδαφος, το μικρο-κλίμα της περιοχής, οι αγροτικές πρακτικές που εφαρμόζονται και οι μέθοδοι επεξεργασίας διαμορφώνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Τα γευστικά και τα αρωματικά χαρακτηριστικά ενός καφέ μοναδικής προέλευσης είναι συγκεκριμένα και για αυτό διαφέρει πολύ από τα χαρμάνια (blends), στα οποία η προέλευση του κάθε καφέ έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα.

Η πρόοδος στην καλλιέργεια και παραγωγή καφέ τα τελευταία χρόνια μας έδωσε την δυνατότητα, να εντοπίζουμε καφέδες μοναδικής προέλευσης, με μοναδικά γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.

Με τον όρο Single Origin, χαρακτηρίζεται ένας καφές, ο οποίος καλλιεργείται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, είτε αυτή είναι μια ολόκληρη χώρα, είτε μια μικρο-περιοχή.

Area51 Coffees

Ανώτερης Ποιότητας specialty coffees, μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης, που έχουν κατακτήσει υψηλά σκορ βαθμολογίας, σύμφωνα με το Coffee Quality Institute.

Κάθε ένας από αυτούς τους μοναδικούς καφέδες υψηλής ποιότητας επιλέγεται προσεκτικά, έχει την δική του ιστορία, τα δικά του ξεχωριστά γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά και καβουρδίζεται τέλεια για να απελευθερώσει όλες του τις δυνατότητες.

 

blends Brazil

Brazil

Γευστικό προφίλ: Γλυκό φλιτζάνι, σοκολάτα γάλακτος, νότες κόκκινων φρούτων, μηλική οξύτητα και επίγευση που διαρκεί.

Οι καλλιεργητές της φάρμας Salto Estate πετυχαίνουν την πλήρη ασφάλεια στη ξήρανση των καφέδων τους μέσω της επεξεργασίας Static Box Dehydration. Εμείς σας διαβεβαιώνουμε πως ένα εξαιρετικό φλιτζάνι σας περιμένει. Απολαύστε το!

blends Ethiopia

Ethiopia

Γευστικό προφίλ: Με αρώματα από αγιόκλημα, φράουλες, σοκολάτα γάλακτος. Σιροπιαστή γεύση, δροσιστική οξύτητα, παρατεταμένη επίγευση.

Αυτός ο single origin καφές προέρχεται από το Yirgacheffe της Αιθιοπίας. Καβουρδίζεται προσεκτικά, προκειμένου να αναδειχθεί το γευστικό προφίλ της συγκεκριμένης περιοχής και να προσφέρει ένα ισορροπημένο φλιτζάνι.

blends Kenya

Kenya

Γευστικό προφίλ: Γλυκές και περίπλοκες νότες μαύρης σταφίδας, καραμέλας και μοσχοκάρυδου. Μηλική οξύτητα και φρουτώδης επίγευση.

Ένας εξαιρετικός καφές από την Κένυα, ΑΑ+.
Ανακάλυψε τον υπέροχο συνδυασμό πολυπλοκότητας, πλούσιας γεύσης και οξύτητας που προσφέρει η συγκεκριμένη προέλευση.

Σας περιμένουμε λοιπόν στο Μπότζιο στον Αβλέμονα.

Δες επίσης