Δημοφιλή

Ξενοδοχεία στα Κύθηρα

Δες αναλυτικά το κάθε ξενοδοχείο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Δωμάτια & Διαμερίσματα σε όλο το νησί

Σπίτια & Βίλες

Παραδοσιακοί Ξενώνες

Δρομολόγια Πλοίων

Δες τα δρομολόγια του Πορφυρούσα & του Aqua Jewel

Δρομολόγια Αεροπλάνου

Olympic Air - Aegean & της Sky Express

Εισιτήρια για τα Κύθηρα

Κλείσε τα εισιτήρια σου & κέρδισε χρόνο και χρήμα!!!

Χρήσιμα για το ταξίδι

ΑρχικήΝέαΝαυάγιο Αντικυθήρων: Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανακοίνωσε την παρουσίαση, για πρώτη φορά στο κοινό, των νέων ευρημάτων από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Η έκθεση – που θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2017 –  περιλαμβάνει περισσότερα από 20 αντικείμενα από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα των ετών 2014 έως 2016, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Προκόπης Παυλόπουλος, σε κλειστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

antikythira 1

Η σύγχρονη έρευνα στον χώρο του σπουδαιότερου ναυαγίου στον κόσμο, το οποίο σηματοδότησε τη γένεση της υποβρύχιας αρχαιολογίας, αποσκοπεί στο να συμπληρώσει τις γνώσεις μας σε σχέση με το ίδιο το πλοίο, οι ιδιαιτερότητες του οποίου φαίνονται στον εξοπλισμό και το μέγεθος του κελύφους του, αλλά και σε σχέση με το φορτίο του.

Το σκαρί που χάθηκε στα Αντικύθηρα γύρω στο 50 π.Χ. ήταν γεμάτο θησαυρούς, έργα τέχνης και τεχνολογίας, και αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια φορτία της αρχαιότητας. Στο ναυάγιο όπου βρέθηκε ο τελειότερος υπολογιστικός  μηχανισμός της αρχαιότητας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, χρησιμοποιήθηκε η υψηλότερη καταδυτική τεχνολογία από την εποχή των πρώτων ερευνών έως σήμερα.

Στην έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στην πρώτη ανασκαφική περίοδο του 2016, δύο χάλκινα δόρατα τα οποία αποτελούν τμήματα αγαλμάτων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ακέραια πήλινα αγγεία, τμήματα πολύτιμων γυάλινων αγγείων και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού.

antikythira 2

Επίσης, θα εκτεθούν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και μοναδικά τμήματα από τον εξοπλισμό του ίδιου του σκάφους, καθώς και ένα κομμάτι από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.  Μεγάλο μέρος του υλικού θα εκτεθεί σε δεξαμενές γλυκού νερού, καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης. Μία ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα συμπληρώσει την εικόνα του ναυαγίου.

antikythira 3

Εξαιρετικό έκθεμα αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου σκελετού που εντοπίστηκε κατά την  τελευταία ερευνητική περίοδο, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτός, πέραν του ιδιαίτερου και μοναδικού φορτίου, υπενθυμίζει τη διάσταση του ναυαγίου ως ναυτικού ατυχήματος με απώλεια ανθρώπινων ζωών. Από τις επικείμενες γενετικές αναλύσεις (DNA) ελπίζουμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία και την πιθανή γεωγραφική προέλευση του νεκρού. Με αρωγό τη σύγχρονη τεχνολογία, είναι πλέον δυνατός και ο εντοπισμός της προέλευσης των μολύβδινων και ξύλινων κατασκευών του πλοίου, εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική για την κατανόηση και τον εμπλουτισμό της γνώσης μας για το ναυάγιο αυτό.

Τα εκθέματα θα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό (βίντεο, ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα ευρημάτων που δεν εκτίθενται, φωτογραφίες και σχέδια), με στόχο να δοθεί εν συντομία μία ολοκληρωμένη εικόνα του ναυαγίου και των σύγχρονων ερευνών.

antikythira 4

Πληροφορίες

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ. επικοινωνίας: 210 4523937. Διάρκεια:  3 Δεκεμβρίου 2016 – 15 Ιανουαρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 – 13:00. Είσοδος ελεύθερη
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/12, 26/12, 31/12, 1/1, 2/1, 6/1.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δες επίσης